Megoldhatatlannak látszik a vita? Úgy gondolod, hogy a beszélgetőpartnered, kollégád túlságosan ragaszkodik egy állásponthoz? Vagy Te magad vagy az, aki nem tud kimozdulni egy bizonyos nézőpontból? Próbáld ki a 6 kalap technikát!

A kép grafikai elemeinek forrása: Canva; az ábrát készítette: Tóth Boglárka

A Hat gondolkodó kalap technika egy kreatív módszer problémák megoldására, viták feloldására. Segítségével az emberek könnyebben szét tudják választani az érzelmeket az észérveket és információkat.

A módszert Edward de Bono máltai pszichológus fejlesztette ki, alapja az úgynevezett párhuzamos gondolkodás, vagyis adott időpillanatban mindenki ugyanabba az irányba tekint.

A módszer előnye, hogy javítja az empatikus készséget: az eltérő vélemények meghallgatását és megértését. Segíti a döntéshozatalt, és a megoldáshoz vezető, különböző szempontok áttekintését.

A hat kalap mindegyik más színű: kék, fehér, zöld, sárga, fekete és piros. Lássuk, milyen nézőpontot jelképeznek a kalapok? Mielőtt rákattintasz a kalap nevére, gondold végig, adott szín számodra mit jelképez, Te vajon mihez kapcsolod?

Kék kalap

A kék kalap biztosítja a kereteket, ez fogja össze az egész folyamatot. Ebben kezdjük és zárjuk a folyamatot, megállapítva, hova szeretnénk vagy hova sikerült eljutni, milyen sorrendben vesszük fel a többi kalapot. Ez biztosítja az eredményességet.

Fehér kalap

A fehér kalap a tények szimbóluma. Ha fehér kalap van rajtunk, akkor nincs mellébeszélés, értelmezés, ötletek, aggályok, csak a tiszta tényeket gyűjtjük össze.

Zöld kalap

A zöld kalap a kreativitás. Ha zöld kalap van rajtunk, akkor az a feladat, hogy új utakat keressünk. Bármilyen ötlet bedobható még a legképtelenebb is. Ha azután valamelyikkel elkezdünk foglalkozni, akkor a fehér kalapban összegyűjtjük, hozzá a tényeket, sárgában felkutatjuk a várható előnyöket, feketében pedig a hátrányokat.

Sárga kalap

A sárga kalap az előnyök, az optimizmus, a pozitív gondolkodás terepe. Sárga kalapban azt szedjük össze, hogy egy ötlet miért jó, milyen előnyei vannak, mitől fog működni, kinek kedvez, mely vonatkozásban nyereséges.

Fekete kalap

A fekete az ellenvetések, az óvatosság kalapja. Amikor felvesszük a fekete kalapot, akkor mindenki (a terv kezdeményezője, támogatója is) az aggályokra fókuszál. Miért és mennyiben kockázatos, káros veszélyes a terv, milyen buktatói lehetnek.

Piros kalap

A piros az érzések kalapja. Nemcsak a tényleges érzéseket, de a benyomásokat, intuíciókat, sejtéseket is ideértjük. Amikor a résztvevők fején piros kalap van, csak és kizárólag a problémával, ötlettel kapcsolatos érzéseket kell elmondaniuk, nem kell és nem is szabad indokolni.

A módszert az egyik kollégámtól tanultam, Anditól. Köszönet érte! Majd kipróbáltam, és megosztottam egy szeminárium keretein belül. A résztvevők azt a feladatot kapták, a megismert módszerek, technikák közül próbáljanak ki egyet. A hat kalap volt a legnépszerűbb, de a visszajelzésekből az derült, hogy bár könnyűnek tűnt, valójában nehéz volt a módszert megvalósítani. Ezért született ez a videó, amely a kalapokhoz kapcsolódó kérdésekkel támogatja a módszer használatát.

Gondold végig, Te hol és hogyan tudnád alkalmazni? Az egyik barátnőm a saját döntéseit vizsgálta ezzel felül, vagyis melyik kalap van rajta általában, és melyiket kellene többet viselnie az életében, döntéshozatalkor.

Hogy mindenkivel 100%-osan működik-e? Erre nincs garancia, hiszen mindenki másképp működik. De már az is nagy eredmény, ha egy valakit ki tudsz mozdítani az álláspontjából, és újraértékeli a helyzetet a kalapok segítségével.

Nézzük, emlékszel-e még, melyik kalap, mit képviselt?

Ha kipróbálod, írd meg, hogy ment, mi volt könnyű, és mi okozott nehézséget!

Oszd meg, ha tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük